A dental professional wearing safety PPE gear and white lab coat smiling compassionately

Dječje dentalno zdravlje

 

Životni vijek zdravih zuba počinje s prvim mliječnim zubom. Zdravlje zuba djece ovisi o mnogim utjecajima i čimbenicima. O njemu se brinu pedodonti – zasebno područje unutar dentalne medicine. Pedodont je usredotočen na liječenje usta, grla i čeljusti kod male djece pa sve do adolescentne dobi. Važna pitanja ovdje uključuju, prevenciju karijesa s fluoridacijom u djetinjstvu, liječenje i rješavanje karijesa koje proizlaze iz propadanja zuba u mliječnoj denticiji, te pomicanje zuba.

 • Izazovi vezani uz dječje dentalno zdravlje

  Značajan problem u dentalnom zdravlju kod djece je mijenjanje denticije iz mliječne u trajnu. Donji središnji sjekutići općenito su prvi mliječni zubi koji se pojavljuju. Izbijaju u dojenčadi u dobi između 6 i 8 mjeseci, nakon čega slijede gornji središnji sjekutići, a zatim svi lateralni sjekutići od 8 do 12 mjeseci. Nakon toga se pojavljuju gornji i donji prednji kutnjaci, prije nego što se razviju mliječni očnjaci s oko 16 mjeseci. Mliječni zubi su potpuni kada niknu stražnji kutnjaci u dobi između 20 i 30 mjeseci.

  Unbenannt-2

  Trajni zubi počinju nicati negdje oko pete godine. Pritom se korijeni mliječnih zuba resorbiraju probijanjem trajnog zuba. Taj se proces nastavlja do rane adolescencije. Mliječni zubi obično se zamjenjuju trajnim zubima u istom redoslijedu u kojem su stigli.

  Tijekom ovog procesa dentalne izmjene, djetetovi zubi i pedodont suočavaju se s mnogim izazovima. I mliječni zubi, kao i novo eruptirani trajni zubi, isprva nisu potpuno mineralizirani i stoga su osjetljivi na karijes. Oni zahtijevaju veliku njegu i zaštitu, na primjer s fluoridom. Iz tog razloga, doktori dentalne medicine preporučuju prelazak na pastu za zube s većim udjelom fluorida (1400-1500 ppm) počevši od šeste godine djetetova života.

  Želja za slatkom i zaslađenom hranom i pićem, kod mladih pacijenata, obično je podrijetlo stvaranja karijesa u ranom djetinjstvu (ECC). O tim se simptomima detaljno raspravlja u sljedećem odjeljku. Prekomjerna konzumacija šećera je široko rasprostranjen problem, i to ne samo kod djece. Svjetska zdravstvena organizacij (WHO) preporučuje smanjenje dnevne konzumacije šećera na 10% ukupnih kalorija, što je u korelaciji s oko 40 g dnevno za 6-8 godišnjaka¹. To je posebno problematično za djecu. Prema izračunu Foodwatcha, djeca u Njemačkoj već su pojela preporučenu godišnju količinu šećera do kraja kolovoza.² Poznato je da je količina unešenog šećera značajno povezana s indeksom karijesa (DMFT). Za prevenciju karijesa, prehrana sa manje šećera je apsolutno ključna.

  Dodatni izazov u zdravlju zuba kod djece, i adolescenata, česti su pomaci zuba. Neliječeni pomaci zuba mogu dovesti do raznih problema, kao na primjer:

  • Poteškoća pri jedenju.
  • Mogući defekti zuba i trošenje zuba zbog preopterećenja i pogrešnog terećenja pojedinih zuba, čak i moguće frakture zuba.
  • Slabost čeljusti i čeljusnih mišića.
  • Problemi s govorom.
  • Problemi s oralnom higijenom i posljedično povećan rizik od karijesa.

  Međutim, izazovi u dentalnom zdravlju nisu ograničeni samo na neliječene pomake zuba. Za djecu i adolescente koji su u ortodontskoj terapiji neophodna je dobra oralna higijena. Fiksni aparatići otežavaju dosezanje nekih područja usne šupljine za čišćenje, a konvencionalni proizvodi za oralnu higijenu ovdje nisu uvijek dovoljni. Doktori dentalne medicine trebaju uputiti pacijente na posebne alate, kao što su:

  • Specijalne četkice koje su razvijene za čišćenje zuba i bravica, te ostala ortodontska pomagala.
  • Dentalni konac
  • Nekoliko prikladnih interdentalnih četkica za optimalno čišćenje za teško dostupne kutove i površine.

  Općenito, neadekvatna oralna higijena često je uočen problem kod djece i adolescenata zbog nedostatka motivacije, nadzora ili manulane spretnosti i motoričkih sposobnosti. Doktori dentalne medicine se ovdje suočavaju s teškim izazovom. Komunikacija s mladim pacijentima je važna, ali djeca nisu male odrasle osobe. Za pacijente u ranom djetinjstvu komunikacija s roditeljima je vrlo važna.

  ¹ Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; (2015).
  ² Foodwatch press release from 11.08.2020 Children’s Hyperglycemia Day
  ³ Bernabe et al., The Shape of the Dose-Response Relationship between Sugars and Caries in Adults J Dent Res 95, (2016).


 • Česte dentalne bolesti kod djece

  Karijes u ranoj dječjoj dobi (ECC)

  Karijes u ranoj dječjoj dobi (ECC) je široko rasprostranjena forma karijesa u mliječnim zubima. To je jedna od najučestalijih kroničnih bolesti u djetinjstvu te predstavlja vrlo ozbiljan problem. Poznato je da karijes u ranoj dječjoj dobi zahvaća djecu u predškolskoj dobi pet puta češće nego astma is sedam puta češće od peludne groznice.⁴

  Simptomi ECC–a mogu se podijeliti u tri različita stupnja ozbiljnosti, koja su orijentirana prema uzorku formiranja karijesa:

  • ECC Tip I: blagi do umjereni oblik na primarnim kutnjacima
  • ECC Tip II: umjereni do teški oblik koji obično karakteriziraju lezije na sjekutićima gornje čeljusti
  • ECC Tip III: teški oblik u kojem su zahvaćeni gotovo svi mliječni zubi.

  U Njemačkoj se može pretpostaviti da je prevalencija između 10 - 15 %.⁵ Globalno, uvelike varira između 3 - 45 %. ⁶

  Postoji mnogo različitih uzroka za formiranje ECC-a. Da bi se ECC razvio, neophodno je da kariogene bakterije koloniziraju usta. Međutim, to može biti gotovo nemoguće izbjeći. Iz tog razloga moraju se kontrolirati i drugi karijesni čimbenici, kao što su:

  • Česta konzumacija slatke hrane iz dječje bočice.
  • Često jedenje slatkih međuobroka.
  • Neadekvatna oralna higijena
  • Neadekvatna ili premala opskrba fluoridom.

  Nažalost, EEC se češće javlja u socijalno ugroženim obiteljima. Ovdje je važno da roditelji budu rano upoznati s rizicima.
  Često, ozbiljnija progresija ECC-a, završava vađenjem mliječnih zuba. Važno je da se EEC liječi ili suzbija preventivnim mjerama u ranoj fazi. Često puta rani dječji karijes može se popraviti samo pod općom anestezijom zbog broja zahvaćenih zuba i stupnja težine oštećenja.
  Više informacija o ovoj temi može se pronaći na webinaru. Pogledajte ovdje

  Hipomineralizacija molara i inciziva (MIH)

  Pedodoncija se već dugi niz godina bavi kliničkom slikom MIH-a, poznatom i kao krednasti zubi ili "molari od sira". MIH zahvaća sistemski uzrokovanu hipomineeralizaciju jednog do četiri prva trajna kutnjaka, s ili bez zahvaćenih sjekutića. Stupanj ozbiljnosti bolesti varira višestruko. Može rezultirati upadljivom netransparentnosšću ili diskoloracijom, i čak ozbiljnim gubitkom cakline na zahvaćenim zubima. Klasifikacija prema Wetzel i Reckelu pomaže nam u kategoriziranju stupnja i ozbiljnosti simptoma.⁷

  • Prvi stupanj: Morfologija zuba je očuvana. Individulana diskolorirana područja mogu se uočiti na žvačnim područjima.
  • Drugi stupanj: Caklina zahvaćenog zuba je uvelike diskolorirana žuto-smeđe boje i hipomineralizirana područja protrudiraju iznad griznih površina. Povećan je rizikod fracture zuba i preosjetljivosti cakline.
  • Treći stupanj: Velika diskolorirana žuto-smeđa područja mogu se uočiti na zahvaćenim zubima, s dodatnim oštećenjima u morfologiji krune i progredirajućim gubitkom cakline, povezani s visokim stupnjem preosjetljivosti zahvaćenih zuba.

  Proširena klasifikacija može se pronaći u Würzburgovom konceptu. Sastoji se od detaljnog klasifikacijskog indeksa, koji se zove MIH Treatment Need Index (MIH-TIN), te terapijski concept temeljen na toj bazi. Würzburgov concept zatvara praznine prethodnih klasifikacija, nudeći prisutnim doktorima dentalne medicine ne samo indeks koji isključivo koristi defekte kao glavne kriterije, već također uzima u obzir opseg defekta i preosjetljivost povezanu s njom, te daje prijedloge za liječenje na temelju toga.⁸

  MIH je poremećaj koji ima prevalenciju diljem Svijeta. Pretpostavlja se da globalna pojavnost oko 14.2%.⁹
  U Njemačkoj, od prilike 10-20% sve djece i adolescenata je pogođena MIH – om.¹⁰ MIH je najčešća strukturna anomalija zuba. Liječenje MIH–a varira. Ovisan je o stupnju i ozbiljnosti bolesti, te može biti u u rasponu od intenzivne profilakse, restorativnih mjera ili ekstremnim slučajevima, čak i ekstrakcije.
  Dijagnoza MIH-a ne samo da doktorima dentalne medicine predstavlja monumentalan izazov, već je i vrlo značajna za buduću dentalnu njegu pacijenta.
  Naučite više o ovoj temi na ovom webinaru. Pogledajte ovdje

  Fluoroza

  Za djecu predškolske dobi sustavno predoziranje fluoridom tijekom dugog vremenskog razdoblja može dovesti do promjena unutar, i izvan, površina zubne cakline. Ovakva fluoroza cakline često se manifestira kao bijele i neprozirne mrlje na zubu; nešto rjeđe postoje žućkasto-smeđe promjene zubne cakline.
  Promjene zubne cakline uslijed fluoroze karakteriziraju simetrične mrlje, ili pruge, s nejasnim rubovima.¹¹ Te promjene ipak nisu značajne za funkcioniranje i zdravlje zuba. Fluoroza se može pojaviti počevši od rođenja pa do šeste do osme godina. Čini se da je vremensko razdoblje od 6 do 24 mjeseca starosti vrlo kritično za pojavu fluoroze na prednjim zubima.¹² Povećan je rizik od fluoroze, posebno uz istovremenu primjenu tableta fluorida, fluoridirane kuhinjske soli, povišene razine fluorida u pitkoj vodi i povećanog gutanja fluoridne paste za zube.

  Kada govorimo o prevalenciji fluoroze, brojevi znatno variraju diljem Svijeta.Vrlo važan aspect u pojavnosti fluoroze cakline kod djece, iz relevantnih regija, je pseg fluoridacije u pitkoj vodi. Svjetske prevalencije od 16,7% do 32,2% fluoroze sažete su u literaturi.¹³ U Njemačkoj je incidencija fluoroze mnogo rjeđa. Bilo je 5,4% među 3 do 17-godišnjacima u 1990-ima.¹¹ Predloženo je da povećanje profilaktičkih mjera s pripravcima koji sadrže fluor i proizvode za oralnu higijenu može povećati učestalost fluoroze. Međutim, to nije bila istina. Prema znanstvenoj studiji u 2000-ima prevalencija fluoroze u 15-godišnjih adolescenata u Njemačkoj još uvijek je bila u rasponu od 4,9% do 6,1%.¹⁵

  4 https://www.bzaek.de/fileadmin/PDFs/presse/pk/140207/ECC_Konzept.pdf
  5 Splieth et al.: Orale Gesundheit im Kleinkindalter. Präv Gesundheitsf 4, 119–123, (2009).
  6 Borutta et al. Explanatory Model of Early Childhood Caries. Oralprophylaxe & Kinderzahnheilkunde 32, 58-63, (2010).
  7 Wetzel WE, Reckel U: Fehlstrukturierte Sechsjahrmolaren nehmen zu – eine Umfrage. Zahnärztl Mitt 81, 650–651, (1991).
  8 Bekes et al. Das Würzburger MIH-Konzept: Teil 1. Der MIH-Treatment Need Index (MIH-TNI). Oralprophylaxe & Kinderzahnheilkunde 8 38, 4, 165-169 ( 2016); Steffen et al. The Würzburg MIH concept: the MIH treatment need index (MIH TNI). Eur Arch Paediatr Dent 18, 355–361 (2017).
  9 Zhao D, Dong B, Yu D, Ren Q, Sun Y: The prevalence of molar incisor hypomineralisation: evidence from 70 studies. Int J Paediatr Dent (2017).
  10 Petrou et al.: Prevalence of molar-incisor-hypomineralisation among school children in four German cities. Int J Paediatr Dent 24 (6), 434–440 (2014).
  11 Meyer-Lueckel et al., Effects of fluoride tablets on caries and fluorosis occurrence among 6- to 9-year olds using fluoridated salt. Community Dent Oral Epidemiol, 38: 315–323 (2010).
  12 Hong et al. Timing of fluoride intake in relation to development of fluorosis on maxillary central incisors; Community Dent Oral Epidemiol 34: 299-309 (2006).
  13 Khan et al. Global trends in dental fluorosis from 1980 to 2000: a systematic review. Journal of the South African Dental Association, 60(10):418-421 (2005).
  14 Schmalz et al. Entwicklungsbedingte Schmelzveränderungen bei niedriger Fluoridkonzentration des Trinkwassers. Dtsch Zahnärztl Z;48:629–633, (1993).
  15 Pieper et al., Fluoroseprävelenz bei 15-Jährigen in drei Regionen mit unterschiedlichen Prophylaxeprogrammen. Dtsch Zahnärztl Z; 63, 16–29, (2008).


 • Prevencija, očuvanje i liječenje

  U jesen 2018. objavljene su nove preporuke o uporabi fluoridne paste za zube za (malu) djecu. Kao rezultat ove preporuke. fluoridnu pastu za zube s 1000 ppm treba koristiti dva puta dnevno u količini veličine zrna riže od erupcije prvog mliječnog zuba do 2. rođendana, a nakon drugog rođendana u količini veličine graška. Alternativno, do dobi od 2 godine može se koristiti količina paste za zube veličine graška s 500 ppm fluorida. Sljedeća tablica daje pregled novih preporuka.

Proizvodi

Izvori

Profesionalna edukacija