A dental professional wearing safety PPE gear and white lab coat smiling compassionately

Dentinska preosjetljivost

Dentinska preosjetljivost je oštra, jaka bol u zubu koja se događa kao odgovor na tipične ne-štetne podražaje. Često se opisuje kao osjetljivost zuba ili osjetljivi zubi, te nastaje naglo, kada je dentin zuba izložen vanjslkim utjecajima, kao što su toplo, hladno ili kiselinama iz hrane, stimulirajući završetke živaca u unutrašnjosti zuba.

 • Etiologija, uzroci i simptomi

  Dentinska preosjetljivost je uzrokovana izloženosti dentinskog sloja zuba. Normalno, mekani dentin je zaštićen ili desnima oko vrata zuba, ili caklinom na kruni zuba. Dentin ima tubule, ili uske kanaliće, koji vode do pulpe zuba, gdje se nalaze živčani završeci. Kada vanjski utjecaji mogu doseći te tubule, tada mogu stimulirati živčane završetke što se manifestira kao bol.

  Glavni uzrok ogoljelog dentina su recesije gingivnog tkiva. Kada se gingive povuče, zubni vrat postaje eksponiran gdje je dentin zaštićen samo tankim slojem cementa koji se vrlo lako može odstraniti.

  Gubitak cakline također može dovesti do dentinske preosjetljivosti, kada se potpuno odstrani sloj cakline koji štiti dentin, putem erozije, abrazije ili atricije.

  Bol uzrokovana dentinskom preosjetljivosti može biti potaknuta brojnim vanjskim utjecajima. Česti utjecaji uključuju:

  • Vruće, hladno, slatka ili kisela hrana i piće.
  • Hladan zrak.
  • Taktilni podražaji, npr. četkanje zuba ili struganje po ogoljeloj dentinskoj površini.

  Dentinska preosjetljivost je vrlo česta, ali neprepoznata, te je stog vrlo teško točno mjeriti incidenciju. No, studije procjenjuju da prevalencija može biti do 60%. Dok rizik od ogoljelog dentina raste s godinama starosti, dentinska preosjetljivost doseže svoj pik obično u dobi između 30 i 40 godina jer se tubuli mogu prirodno sami zatvoriti.

   

 • Utjecaj na pacijentovu kvalitetu života

  Dentinska preosjetljivost može biti vrlo bolna za pacijenta. Usprkos tome, uobičajeno je da pacijenti ne prijavljuju da imaju osjetljive zube svom dentalnom profesionalcu.

  U ranim stadijima, kada je bol sporadična i kratkog vijeka, mnogi jednostavno prihvate problem i izbjegavaju trigere koji uzrokuju bol.

  No ipak, dentinske preosjetljivost može progredirati do stadija kada je bol česta, duga i jaka. Ona može otežavat svakodnevne aktivnosti kao što su jedenje, govor i pranje zuba, uzrokujući još teže probleme oralnog zdravlja.

  Ljudi koji pate od znatne dentinske preosjetljivosti također potvrđuju da im utječe na kvalitetu života, uzimajući im užitak jedenja i pijenja, te ih čini anksioznim i nesigurnim od tih radnji u socijalnim ili javnim okruženjima.

 • Prevencija, upravljanje i liječenje

  Dentinska preosjetljivost može se liječiti sa specijalno formuliranim pastama za zube i vodicama za ispiranje. One djeluju tako da okludiraju dentinske tubuluse kako bi prevenirali transmisiju stimulanasa ili desenzibiliziralizaciju dentalnog živca.

  Pro-Argin tehnologija u elmex - ovim pastama za zube radi na principu fizičkog okludiranja dentinskih tubulusa. Svakodnevna uporaba osnažuje zaštitu od boli, donoseći dugotrajno olakšanje od boli, onima koji pate od preosjetljivosti. Dalje, nudi trenutno olakšanje od dentinske preosjetljivosti kada se formula umasira, vrškom prsta, u osjetljivo područje zuba.

  U bilo kojem slučaju, glavni uzrok eksponiranog dentina (recesija gingive ili gubitak cakline) treba biti prijavljen tako da se ne bi dodatno eksponirale i druge dentinske površine.

   

Proizvodi

Water droplet with cups inside on a red background

 

 

 

 

Saznajte više

Izvori

Profesionalne edukacije