Dentinska preosjetljivost je uzrokovana izloženosti dentinskog sloja zuba. Normalno, mekani dentin je zaštićen ili desnima oko vrata zuba, ili caklinom na kruni zuba. Dentin ima tubule, ili uske kanaliće, koji vode do pulpe zuba, gdje se nalaze živčani završeci. Kada vanjski utjecaji mogu doseći te tubule, tada mogu stimulirati živčane završetke što se manifestira kao bol.
Glavni uzrok ogoljelog dentina su recesije gingivnog tkiva. Kada se gingive povuče, zubni vrat postaje eksponiran gdje je dentin zaštićen samo tankim slojem cementa koji se vrlo lako može odstraniti.
Gubitak cakline također može dovesti do dentinske preosjetljivosti, kada se potpuno odstrani sloj cakline koji štiti dentin, putem erozije, abrazije ili atricije.
Bol uzrokovana dentinskom preosjetljivosti može biti potaknuta brojnim vanjskim utjecajima. Česti utjecaji uključuju:
- Vruće, hladno, slatka ili kisela hrana i piće.
- Hladan zrak.
- Taktilni podražaji, npr. četkanje zuba ili struganje po ogoljeloj dentinskoj površini.
Dentinska preosjetljivost je vrlo česta, ali neprepoznata, te je stog vrlo teško točno mjeriti incidenciju. No, studije procjenjuju da prevalencija može biti do 60%. Dok rizik od ogoljelog dentina raste s godinama starosti, dentinska preosjetljivost doseže svoj pik obično u dobi između 30 i 40 godina jer se tubuli mogu prirodno sami zatvoriti.