Young female technician looking into microscope in medical laboratory

Osigurajte djeci savršen početak života bez karijesa


Vrijeme čitanja: 3 min

 

Svako dijete zaslužuje imati budućnost bez karijesa. Kako bismo pomogli djeci da razviju dobre navike za oralnu njegu, koje će trajati doživotno, i zaštititi ih od karijesa, postoje dva osnovna pravila koja moramo poštivati.

Prvo, moramo uključiti roditelje, ili staratelje, djeteta u rutinu pranja zuba i dati im do znanja da je neophodno da nadgledaju pranje zuba svoje djece, sve dok ona ne budu u stanju da efikasno obavljaju samostalno pranje zuba. Također, možete preporučiti četkicu za djecu koja odgovara uzrastu djeteta, što može biti ručna četkica. Roditelji bi trebali provjeriti, ne samo da li njihovo dijete zaista pere zube dva puta dnevno, već i nadgledati tehniku pranja kako bi se uvijerili da nisu izostavili ni jednu plohu zuba.

Drugo, moramo biti sigurni da roditelji razumiju da uporaba fluoridne paste za zube pomaže u spriječavanju karijesa. Uporaba paste za zube s fluoridima pomaže u spriječavanju demineralizacije i također potiče remineralizaciju. Ovo, stoga može pomoći djeci s povećanim rizikom od nastanka karijesa, da žive bez karijesa. Naravno, roditeljima treba dati i savjete o ishrani, uključujući potrebu za smanjenjem unosa šećera i grickalica.

Kada odlučujete koje proizvode s fluoridima ćete preporučiti svojim pacijentima, trebali bi  koristiti procjenu rizika od nastanka karijesa, prilagođenu uzrastu, zajedno s uzrastom djeteta, kako  biste odredili režim i indiciranu koncentraciju fluorida i potrebu za pastama za zube bez recepta (kao što je elmex Children 0-6 pasta za zube ili  elmex Junior 6+ pasta za zube).

Svjetska dentalna organizacija – FDI i Europska akademija za dječju dentalnu medicinu, kao i druge dentalne organizacije na međunarodnom nivou, imaju smjernice o uporabi i koncentraciji fluorida u proizvodima za oralnu njegu. Ove organizacije su pregledale prednosti fluorida za djecu s različitim nivoima rizika od karijesa - niskog, umjerenog i visokog rizika. Na primjer, oni koji su u većem riziku bila su djeca koja nose fiksne ortodontske aparate, imaju ishranu s visokim udjelom šećera, loše navike oralne njege, ili imaju druge faktore koji povećavaju rizik od nastanka karijesa.

Postoji nekoliko načina za podršku roditeljima u stvaranju rutine za oralnu njegu kod kuće, koja može pomoći njihovoj djeci da budu u budućnosti bez karijesa:

1. Razgovarajte s roditeljima i djecom kako bi im objasnili rizik od nastanka karijesa kod djeteta i što to znači

2. Objasnite roditeljima važnost uporabe paste za zube sa fluorom

3. Naglasite ulogu roditelja u obrazovanju svoje djece i pružanju praktičnih savjeta o pranju zuba pastom za zube koja sadrži fluoride dva puta dnevno

4. Pružite prilagođene savjete o ishrani, i djetetu i roditelju, kao što je ishrana koja sadrži malo šećera, kisele hrane i pića, kao i izbjegavanje čestih užina

Pružajući gornje smjernice roditeljima, možete im pomoći da pomognu svojoj djeci da razviju dobre navike za život bez karijesa.