Young female technician looking into microscope in medical laboratory

Poboljšanje kvalitete života ublažavanjem osjetljivosti


Vrijeme čitanja: 3 min

 

Pandemija COVID-19 utjecala je na kvalitetu života (KoL) mnogih ljudi širom Svijeta, uključujući pacijente koji posjećuju ordinaciju dentalne medicine radi oralne zdravstvene njege, te je poremetila našu svakodnevnu rutinu. To što ne morate napuštati (ili ne možete napustiti) kuću kako biste otišli ​​na posao, ili u školu, remeti rutinu, kao što je pranje zuba dva puta dnevno, te čišćenje koncem. Također može povećati količinu unosa, te vrstu hrane i pića, koje pojedinci konzumiraju, te povećava učestalost užine. Pored toga, pandemija je bila stresna i doprinijela je povećanju bruksizma među pacijentima. Ove promijene mogu imati negativan utjecaj na oralno zdravlje te se pokazalo da preosjetljivost dentina negativno utječe na kvalitetu života. Promijene navika u prehrani i povećano konzumiranje grickalica također može doprinijeti povećanom riziku od nastanka karijesa.

Dentinska preosjetljivost se odnosi na oštru, iznenadnu bol koja se javlja kada su zubi s izloženim dentinom, i otvorenim dentinskim tubulusima, izloženi stimulansima. Stimulans može biti od dodira kao što je pranje zuba, čišćenje koncem ili dentalni instrument koji dodiruje izloženi dentin; promijene temperature (kao što je udisanje hladnog zraka ili ispijanje toplog/hladnog napitka), slatke ili kisele hrane/pića. Mogući razlozi izloženosti dentina uključuju parodontnu bolest, recesiju gingive, eroziju, abraziju i abfrakciju. Procjenjuje se da 50% pacijenata koji imaju preosjetljivost ne prijavljuju svoj bol. DEntalni stručnjaci imaju jedinstvenu priliku pomoći u poboljšanju kvalitete života svojim pacijentima, tako što će se baviti s preosjetljivosti dentina. Niže navedeno je nekoliko koraka koji će pomoći dentalnim stručnjacima da razgovaraju o preosjetljivosti dentina s pacijentima koji to ne prijavljuju, te da pomognu pacijentima s ovim stanjem da poboljšaju svoju kvalitetu života.

Razgovor s pacijentima o preosjetljivosti, možemo početi tako što ćemo pacijente uključiti u razgovor mimo tradicionalnih pitanja kao što je „Osjećate li bol?“. Umjesto toga, postavljajte pitanja poput „Izbjegavate li jesti određenu hranu zbog koje su Vaši zubi osjetljivi?“ ili „Izbjegavate li prati određena područja zuba zbog preosjetljivost“. Obratite pažnju na reakciju pacijenta na stimulanse tokom pregleda. Jesu li osjetljivi na zahvate poput usisavanja, ultrazvuka, ručnih instrumenata ili šprica za zrak/vodu u određenim oblastima? Ne samo da će ovi stimulansi učiniti ovaj pregled nelagodnim za pacijenta, već mogu i otežati doktoru dentalne medicine pružanje optimalne njege.

Uporaba paste za zube adekvatne za pacijente s preosetljivosti zuba, kao što je elmex Sensitive Professional, ublažava tegobe i na najlakši način rješava problem pacijenata. Ova pasta za zube pruža trenutno i dugotrajno olakšanje od osjetljivosti i time poboljšava kvalitetu života.

Pandemija COVID-19 stvorila je je mnoge izazove u svakodnevnom životu. Promjene u rutini oralne njege, navika u ishrani, te porast bruksizma, samo su neki od negativnih utjecaja koje pružatelji dentalne njege/dentalni stručnjaci vide među pacijentima. osiguravajući pacijentima otopine koji ublažavaju preosjetljivost dentina, imat će pozitivan utjecaj na kvalitetu života pacijenata. Pošto je kvaliteta života već narušena COVID-om 19, ovo je jedan mali način da im se pomogne.